Aspecte ecografice privind fluxul sanguin intervilos in sarcina normala si sarcina cu iminenta de avort in primul trimestru. Raport preliminarGheorghe Iliev, Demetra Gabriela Socolov, Corina Nicola Trifan

Rezumat

Obiective. Identificarea fluxului intervilos, determinarea indicelui de rezistenta(IR) pentru fluxul arterial si velocitatea maximala pentru fluxul venos in sarcina normala, in comparatie cu sarcina cu iminenta de avort.

Material si metoda. Un grup de studiu a cuprins 40 de gravide cu sarcina normala. Al doilea grup a fost compus din 12 gravide cu iminenta de avort. Identificarea fluxului intervilos s-a facut in aria trofoblastului frondosum prin ecografie endovaginala.

Rezultate. In ambele loturi de studiu au fost identificate doua tipuri de flux intervilos, un flux arterial si un flux venos. In sarcina cu iminenta de avort, fluxul sanguin intervilos a fost identificat la 9 saptamani de amenoree (SA), cu doua saptamani mai tarziu decat sarcina normala. Indicele de rezistenta pentru fluxul arterial a fost mai mare iar velocitatea maxima pentru fluxul venos a fost mai mica decat in sarcina normala.

Concluzii. In sarcina normala precoce, fluxul sanguin intervilos este un fenomen fiziologic, care se instaleaza progresiv. In sarcina cu iminenta de avort, fluxul sanguin intervilozitar apare cu doua saptamani mai tarziu si se desfasoara la parametri hemodinamici restrictivi, comparativ cu sarcina normala.

Cuvinte cheie: primul trimestru de sarcina, ecografie endovaginala, flux sanguin intervilos

Abonati-va la newsletter