Acasa Cursuri online Cursuri sustinute Stiri Proiecte Informatii utile Presa Despre noi Contact
 
 

Diagnosticul prenatal al malformatiilor cerebrale. Implicatii obstetricale si neuronale.

Gheorghe Iliev, Cristina Rusu, Daniel Scripcaru, Doina Mihaila

Rezumat

Obiective: Scopul lucrarii este de a prezenta importanta morfologiei fetale de rutina in diagnosticul prenatal al malformatiilor cerebrale si in stabilirea conduitei obstetricale si neonatale.

Material si metode: Am examinat structurile craniocerebrale incepand cu 14 saptamani de amenoree (sa). Morfologia fetala de rutina am practicat-o de la 22-24 sa. Am folosit ecografele Voluson 530 (Kretz Technik), Medison SonoAce 6000C si General Electric Logiq 500.

Rezultate: Au fost examinate 4706 gravide in primul si al doilea trimestru de sarcina. Am identificat 34 de cazuri cu malformatii cerebrale: 10 cazuri de anecefalie (14-31 sa), 12 cazuri cu holoprozencefalie (22-41 SA), 5 cazuri cu agenzie corp calos (24-37 sa), 1 caz cu acranie (15 sa), 1 caz cu encefalocel (24 sa) si 5 cazuri cu hidrocefalie. In 15 cazuri s-a practicat intreruperea terapeutica a cursului sarcinii. Au nascut prematur sau la termen 19 paciente, 16 dintre copii decedand in perioada neonatala.

Concluzii. Morfologie fetala de rutina de la 22-24 sa ofera posibilitatea diagnosticului prenatal a malformatiilor cerebrale si poate contribui substantial la micsorarea mortalitatii perinatale si a morbiditatii neonatale si infantile.


Primesti pe email ultimele evenimente

Adresa dvs. de e-mail