Evaluarea ecografica endovaginala a sacului vitelin in sarcina normala si sarcina cu iminenta de avort. Raport preliminar.

Gheorghe Iliev, Corina Nicola Tirfan, Demetra Gabriela Socolov

Rezumat

Obiective. Lucrarea prezinta morfologia si vascularizatia sacului vitelin, in raport cu instalarea fluxului intervilozitar, in sarcina normala si sarcina cu iminenta de avort (sau amenintare de avort).

Material si metoda. Au fost urmarite 40 de gravide cu sarcina normala si varsta gestationala cuprinsa intre 4-14 saptamani de amenoree(sa), respectiv 12 gravide cu iminenta de avort, cu varsta gestationala cuprinsa intre 7-14 sa. Pentru examinare a fost utilizata ecografia endovaginala, inclusiv modul Doppler color si pulsat.

Rezultate. In sarcina normala, dimensiunile sacului vitelin au fost mai mari decat in sarcina cu iminenta de avort, diametrul maxim (5,8+- 0,7mm) fiind identificat la 11-12 SA. In sarcina normala, fluxul sanguin vitelin a fost identificat in perioada 6-10 SA, iar in sarcina patologica, doar in perioada 7-8 SA. Fluxul sanguin intervilozitar, in sarcina normala, a fost identificat incepand cu varsta de 7 SA, iar in sarcina patologica, incepand cu varsta de 9 SA.

Concluzii. In sarcina cu iminenta de avort, dimensiunile sacului vitelin sunt mai mici decat in sarcina normala. De asemenea, fluxul sanguin vitelin dispare mai devreme, iar fluxul sanguin intervilozitar se intsleaza mai tarziu decat in sarcina normala si la distanta de momentul disparitiei fluxului sanguin vitelin.

Cuvinte cheie: primul trimestru de sracina, ecografie endovaginala, sac vitelin, flux intervilozitar

Abonati-va la newsletter